domingo, 14 de octubre de 2012

Tercera Reflexió

Després d'haver llegit l'article  de "Factura Digital" i "Las tres brechas digitales" de José López Ponce, aquests ens expliquen diferents conceptes relacionats sobre alguns dels efectes que poden tenir les noves tecnologies.

En primer lloc, ens parla sobre la factura digital que és la desigualtat  que existeix entre els diferents països, sectors de la població o persones que tenen accés i saben usar els nous canals tecnològics i aquells que per motius diversos no ho tenen o no ho saben emprar.

En relació amb aquest concepte, segons Jose Lopez Ponce ens explica que podem parlar de tres aspectes relacionats amb la factura digital, els quals ell anomena bretxes digitalsAquestes bretxes es poden diferenciar en: generacional, social i cultural.
La bretxa generacional és aquella que deixa al marge de les noves tecnologies a moltes persones majors. Això pot ser degut a la falta de necessitat, a la por a la novetat, al cost que això suposa, la falta de formació... que fa que moltes persones majors tinguin restricció, encara que les noves tecnologies si estan ben adaptades, poden ajudar molt, com per exemple, a superar algunes de les discapacitats socials, físiques, psicològiques o cognitives.

Seguidament, la bretxa social que és aquella que manté les desigualtats socials excloent als més pobres. I per finalitzar, la bretxa cultural que és quan les persones amb menys formació es veuen privats de les oportunitats que les podria aportar les eines informàtiques.

Així doncs, per a que això no es produeixi hem d’intentar fer una inclusió digital, cercant diferents iniciatives, plans i accions que fomentin la igualtat de condicions entre els ciutadans respecte a l’accés, coneixement i ús adequat de les TIC.
Aquestes diferents iniciatives d’inclusió són molt important, ja que són de gran utilitat i poden ajudar a resoldre una part del problema de la “fractura digital”. D’aquesta manera, hem potenciar l’ús de les TIC i fer-les més accessibles a tota la población, ja que a més de beneficiar a les persones també, genera beneficis de tipus econòmic, polític i social. A més a més, amb aquests plans d’inclusió es capacita a la població per col·laborar activament a la societat i deixar-li fer una conducció de les seves vides.

En definitiva, podem dir que la tecnologia és una arma de doble filament, tenen aspectes positius però també negatius.

No hay comentarios:

Publicar un comentario